Pasaran Pelanggan LV dan Jenama Terkenal



Meh kita nak belajar study case mengenai jenama terkenal dunia mcm LV, Gucci, prada yang melambak cetak rompak dekat pasar malam dan market !
apa yang mereka buat? adakah mereka turun padang untuk benteras hal tu? pernah tgk tak jenama ni buat iklan dekat TV or paper? ada tak marketing mereka lakukan?

jawapannya tak da ! tp bagaimana mereka still maintan dari dulu sampai sekarang jualan di malaysia je billion ringgit sebulan? walau ramai yg cetak rompak dan tak da marketing pun...

hah, ni di panggil mereka jelas mengenai sasaran pelanggan mereka..mereka x buang masa utk jual pada orang yang tidak tepat...mereka hanya nak jual pada orang yang bergaji sebulan atas RM30k dan tau kah anda di malaysia sahaja orang yang berpendaptan RM30k ke atas sangatlah ramai sampaikan kalau mereka ni beli produk anda yang untung sekotak RM20 anda boleh dapat sebulan jutaan ringgit juga..

masalahnya cuba tgk diri anda sekarang? anda mencari pelanggan dekat mana? berapa gaji pelanggan tu? mampu ke mereka beli? jika beli mereka mampu tak repeat lagi..betul ke pelanggan yang anda nak jual tu mmg nak produk anda atau anda je terhegeh hegeh nak jual pda mereka? betul ke sasaran pelanggan anda tu ke anda mmg nak jual kepada semua rakyat malaysia !

jika ya, sila pishang secepatnya..you are dieeee ya dalam berniaga..ko akan start jumpa pelanggan yang komplen sana sni..jumpa pelanggan yg menyakitkan hati anda..jumpa pelanggan yg asik reject anda..why? sbb mereka bukan sasaran yg tepat

why LV Gucci prada hanya ada di PV bukan di sandakan, kluang, ipoh, alor star dan sebagainya? padahal dkt tpt2 tu ada je manusia..why x buka kedai dkt sana dan jual?

hah, sbb mereka tau org berduit akn shoping dekat PV..yg gaji atas rm30k mereka shoping tpt yg ada standard dan mereka tak nak beli yg bukan ori sbb mereka ada standard mereka sendiri..kepuasab yg mereka sendiri je tau...walaupun jika mereka beli d psar malam yg cetak rompk tu nampk mcm original tp dalaman mereka xkan puas..emosi mereka x sehebat rasa bila yg dipegang d tangan adalah tidak original..faham tak?

mcm sy, sy suka iphone yg di beli di kedai MaC iaitu original kedai..sy takkan beli dkt kedai2 lain walau sy tau kedai tu jual original..walau dkt kedai lain murah dan di MAc tu mahal..sy still beli dkt Mac tu..why? sbb sy adalah pelanggan yg tepat kedai Mac tu..kepuasan sy adalah beli d kedai Mac bukan di kedai lain..

adakah mac tu tergugat dgn kedai lain tu? takkan..malah ada yg buka kedai sebelah sebelah lgi...

so korang mcm mana? da jmpa ke pelanggan yg tepat anda.... ke semua org anda nak jual? jika jumpa yg nak beli yg murah je dia tu pelanggan tepat anda ke? ke korang nak juga pening kepala jual kepada pelanggan yg tak tepat?

ingat ni? yg buat org berniaga kaya bukan pelanggan baru beli tp yg buat org kaya adalah sbb repeat order berulang dari costumer ...mana anda nak? 1000 org beli sekali je ke or 100 orang yang beli berkali kali? mana anda nak?

ikhlas dari founder produk int3tree
-Sudirman Abdul Rahman-

Comments