Beli Hartanah Tanpa Modal

Beli rumah di tengah bandaraya Shah Alam Tanpa Modal dan pastinya Below Market Value

Dah lama tak update blog kesayangan..throwback 2008..

Ini merupakan pembelian rumah subsale daripada direct owner.Harga asal yang ditawarkan adalah RM210,000.00 .Setelah menjalani negotiate dengan owner kami mendapat harga RM175,000.00.Alhamdulillah..memang masa tahun 2008 tu kalau bagi kami Rm175,000.00 bleh tahan tinggi lah..al maklumlah..gaji tak ade la besar sangat.Masa tu pulak market value dalam RM185,000.00 below market value tu..

Kemudian owner tanya mau guna loan bank ke loan kerajaan..kami memang nak guna loan kerajaan sebab dua2 kami masih belum lagi guna kelayakan pinjaman perumahan kerajaan tu.Kami bgtau kami akan guna loan kerajaan.apa lagi..katanya ok..cuma bagi deposit tanda jadi RM500.00 sahaja..yang selebihnya selepas urusan selesai..Alhamdulillah lagi sebab Selamat duit simpanan kami..Aamin..Ya Rabb..

Owner sebenarnya Chinese dan merupakan pesara kerajaan.Katanya bagusla kalau cepat2 guna loan kerajaan..nanti habis awal boleh la ambik loan kedua..macam dia dan isteri mendapat 4 rumah dari kemudahan yang diberikan kerajaan.Terima kasih Kerajaan Malaysia sebab memberi kemudahan ini kepada kami.Terima kasih uncle sebab bagi rumah tu dengan harga below market value dan deposit 0

Kami menggunakan pinjaman suami.Ambik RM175,000.00 Full loan.Sebab fikir long term nak guna pinjaman kedua lak..tertakluk kelayakan semasa tu 😊. Ding dong2 urusan dari mendapatkan consent(sebab rumah leasehold) sehingga la payment kepada owner mengambil masa selama 6 bulan.

Dan secara rasminya kami adalah merupakan pemilik kepada rumah Seksyen 1x di Shah Alam.Yang penting dekat Masjid Shah Alam. Senang bila orang tua kami berkunjung.. dorang akan pegi ke Masjid tu..Tempat makan pun dekat aje..nak gi mall pun depan umah aje..concorde hotel pun depan umah..sekarang disewakan kepada student UITM..dengan pesanan..adik..jaga elok2 rumah kami ye ☺..

Popular posts from this blog

Insya Allah Doa Yang Tidak Tertolak Oleh Allah

Kantung Tanpa Janin

TEKANAN SEMASA MENGANDUNG MEMPENGARUHI BAYI

Amalan dan Doa Mudah Bersalin